om os
Hvorfor er designere så afkoblede fra de mennesker, de designer for? Og hvorfor tror vi, at arkitekter alene skal løse de udfordringer, vores byer står overfor?
Sådan lød Jeanette og Rasmus’ grundlæggende kritik af deres fag, som fik dem til at gentænke den traditionelle tilgang til byudvikling. Ønsket om at inspirere og skabe en ny bevægelse inden for urban design førte til, at de grundlagde arki_lab – en tegnestue baseret på tre grundlæggende principper: samskabelse, demokratisk design og tværfaglighed.
I arki_lab identificerer vi os selv som facilitatorer af samskabelsesprocesser, hvad enten det handler om udvikling af strategier, analyser eller fysiske designs. Med særligt fokus på at forvandle ideer til færdige designs, hjælper vi med at sikre, at borgernes stemmer bliver hørt gennem hele processen.
Læs mere nedenfor om, hvad vi laver, hvordan vi gør det og hvad vi tilbyder!
Hvad gør arki_labs designproces anderledes end de andres?
Vi vil ændre den udbredte tilgang til design, hvor lineære, hierarkiske top-down processer desværre stadigvæk hersker. Det er det vi prøver at sige med vores motto: “designing cities with people.”
I alle vores projekter skræddersyr vi designprocessen for at sikre at de bliver forankret i den fysiske og sociale kontekst. Vores fleksible tilgang sikrer at borgerne bliver hørt igennem hele processen, lige fra den dybdegående analyse, drømmerierne, idegenereringen og det endelige design. Vi arbejder altid tværfagligt og kombinerer ekspertisen fra vores dygtige etnologer, sociologer, arkitekter og urban designers.
Vores ydelser dækker hele spektret af byudviklingsprojekter, og strækker sig fra masterplans og visionsdokumenter i den store ende af skalaen til lokale projekter og konkrete designs. Uanset omfang har vores projekter altid borgerinddragelse og samskabelse som deres røde tråd, der strækker sig gennem hele processen.
I den forbindelse har vi udviklet en række inddragelsesværktøjer, heriblandt vores klassiker: arki_nopoly. arki_nopoky er et brætspil udviklet til at hjælpe borgere med at analysere, forstå og forhandle byrum i fællesskab. Vi tilpasser altid arki_nopoly til det enkelte projekt, så det tager hensyn til de lokale forhold og projektets sigte. Læs mere om arki_nopoly og de forskellige versioner af spillet her.
Når vi skaber rum og steder sammen med borgerne skaber vi også mere demokratiske og inkluderende samfund. Samtidig opbygges der også en langt større ejerskabsfornemmelse til projekterne blandt lokalbefolkningen.
Hvis du vil høre mere om vores metoder eller et evt. Samarbejde, så kontakt os endelig!
“As a vehicle for story-telling and engagement, we worked collaboratively with Rasmus & the arki_lab team and using the arki_nopoly approach helped us to build rapport and facilitate meaningful authentic conversations. [...] arki_nopoly has produced amazing results for our project and, most importantly, ensured that everyone participating had an opportunity to have their say.”
- Chris Lacey, CEO at Multicultural Communities Council of Illawarra MCCI
“Det er tydeligt, at det lokale fællesskab har vokset sig stærkere i løbet af projektet. Borgerne føler sig mere hørt gennem arki_labs proces og en blandet gruppe af politikere og borgere har fået ejerskab til projektet.”
- Nanna Færgemann, Odsherred Kommune
Hvorfor borgerinddragelse?
Vi er overbeviste om, at samarbejde er nøglen til at sikre et vellykket projekt, både på kort og lang sigt. Borgerinddragelse skaber et rum for dialog og diskussion, hvilket lægger et stærkt og inkluderende fundament for ethvert projekt. Ved at inddrage mennesker og deres idéer i designprocessen skaber vi en følelse af ejerskab, og fællesskabet i området styrkes. Det er en win-win situation: projektet lykkes ved at være forankret i sin kontekst og borgerne får tilpassede løsninger til deres behov og ønsker. Og er det ikke netop det, der er målet for alle designprojekter?
Hvordan udfolder arki_labs tværfaglige tilgang sig konkret i projekter?
Vi tror, at udfordringer som klimaforandringer, befolkningstilvækst og ressourceknaphed ikke kan løses indenfor én disciplin. Derfor arbejder vi for at nedbryde barriererne mellem forskellige fagområder og skabe mere åbne og kreative samtaler. Denne tilgang hjælper også til at sikre at den indsamlede viden fra inddragelsesfasen bliver omsat i det endelige design.
“In Cumberland, arki_lab's work resulted in a fun and collaborative process, where the arki_nopoly game played a vital role in creating common understandings on how to improve connectivity and conditions for pedestrians and cyclists.”
- Christopher Manoski, Senior Coordinator Place and Engagement at Cumberland City Council
Hvad er samskabelse?
Samskabelse er et socialpolitisk projekt, der vil give folk retten til at forme deres by og omgivelser tilbage. Vores byer ændrer os, så hvorfor skal vi ikke have lov til ændre vores byer? arki_labs tilgang til samskabelse har til formål at bygge bro mellem brugere og designere for at skabe mere levende og relevante projekter. Udgangspunktet er altså ønsket om at etablere mere demokratiske og ikke-hierarkiske samtaler og på den måde skabe et fælles sprog, borgere, stakeholders og designere imellem.
Hvem samarbejder arki_lab med?
Vi ser os selv som facilitatorer af samarbejdsprocesser, og vi fungerer ofte som bindeled mellem borgere og diverse faggrupper med tilknytning til arkitekturområdet. Vores klienter spænder fra kommuner og udviklere til forskellige offentlige institutioner og skoler. Vi fungerer her som bro mellem et forslag og dets aftagere for at sikre, at projektet forankres i sin kontekst. Opgaverne kan være af forskellig karakter og vi samarbejder derfor med mange forskellige partnere, herunder arkitekter, byplanlæggere, landskabsarkitekter, ingeniører, institutioner og tænketanke.
“Through larger events, stakeholder workshops, interviews and a feedback-loop, arki_lab managed to engage a broad community in the Nowra Riverfront Activation Plan. The plan is a new take on how to develop the area, and enabled us to really activate the voices of the community, and visualise a future riverfront which people could relate to and influence.”
- Carey McIntyre, Director City Services, former Director of City Futures, Shoalhaven City Council
“Dette projekt har ikke blot givet eleverne en stemme i byudviklingen, men også udstyret dem med vigtig læring om medborgerskab og ejerskab. Samtidig har vi i Områdefornyelsen fået værdifulde indsigter og konkrete forslag til, hvordan vi kan skabe et byrum, der tilgodeser børns behov.[...] arki_lab stod for planlægning, facilitering og opsamling, hvilket sikrede en professionel og engagerende proces.”
- Mira Kirk Hedemann, Projektleder OMF Skjolds Plads, Københavns Kommune
Hvorfor arbejde med unge mennesker?
Vi tror på, at demokratiske inddragelsesprocesser kan skabe bedre og mere beboelige miljøer, ikke kun i dag, men også for kommende generationer. Ved at inddrage unge i designprocessen bidrager vi til en erfaring af, at deres idéer har betydning, og at de faktisk kan have indflydelse på deres by og omgivelser. Vi arbejder for at udstyre den næste generation af beslutningstagere og borgere med en fornemmelse af, at de kan spille en aktiv rolle i udformningen af vores fælles fremtid.
.
Hvorfor designe multifunktionelle rum?
Den stigende mangel på ressourcer og plads i byerne medfører en række udfordringer, såsom huslejestigninger og mangel på grønne områder. Samtidig har disse udfordringer også inspireret til kreative løsninger og multifunktionelle områder. Udover at adressere aktuelle udfordringer afspejler multifunktionelle byrum også mangfoldigheden i vores byer. Denne designtilgang passer perfekt til vores arbejde, hvor vi bestræber os på at designe rum, der imødekommer forskellige alders- og brugergrupper.
Hvad er arki_labs tilgang til placemaking?
"Placemaking" er blevet et populært begreb, og det med god grund; det sigter nemlig mod at skabe offentlige rum, der fremmer menneskers sundhed, glæde og trivsel. Det klinger godt i vores ører og går perfekt i spænd med tegnestuens ambitioner. Vi tror på, at vores inkluderende og demokratiske tilgang til placemaking sikrer byrum, der imødekommer alle borgere. Og vores mål er at skabe sådanne byrum ved at samle alle aktører omkring samme bord og skabe en konstruktive dialog, der sikrer at alle stemmer bliver hørt.
Hvornår i processen kommer arki_lab ind i billedet?
Vores tilgang og metode har demonstreret sin værdi i alle faser af et projekt, fra konceptudvikling til det endelige design. Det bedste udbytte opnås, når vi er involveret fra begyndelsen, så vi får mulighed for at skræddersy processen og opbygge en relation til borgerne. Vi tilbyder dog også en række ydelser som data- og stedsanalyse, kortlægning af relevante interessenter og aktører eller oversættelse af lokal viden til endeligt design, som alle kan være meget gavnlige, også selvom vi ikke har være involveret fra starten..